Regler

VI SPELAR FÖR ATT DET ÄR SKOJ MEN DET ÄR SJÄLVKLART EN TÄVLING


MÅNDAGSGOLFENS POÄNGSÄTTNING

Nu har vi hållt på i minst 15 år och det kommer att fortsätta i många år framåt.


Vi har alltid haft en poängsättning i måndagsgolfen och den har utvecklats över tiden.


2022 gjorde vi en översyn och kollade över poängsättningen för att se till att det fortsatt kommer att vara spännande och kul att vara med.

I upplägget för Måndagsgolfen så spelar vi numer ett antal olika spelformer. Individuella tävlingsformer är vanligast men vi spelar också partävlingar. 


Upplägget är bra men det går alltid att förbättra och vi tycker förändring är bra.


Det stora i 2022 års upplaga var att vi ger fler poäng i par tävlingarna vilket har varit efterfrågat. Inga ändringar 2024.

Nytt i år är att vi styr upp matchspelet något så att det är solklart vad som gäller.


Nedan kan ni läsa om poängsättningen i de olika spelformerna uppdelade på Indiviuellt spel, Par spel och Match Spel


Ni som har varit med tidigare vet att resultat och statistik också publiceras här på sajten. Det gör vi även i år.

POÄNGMATRIS, POÄNGBOGEY & SLAGGOLF


INDIVIDUELLT SPEL

I många år körde vi med upplägget 5,4,3,2,1,1,1 etc poäng. Under de sista åren så har vi varit betydligt fler vid varje speltillfället och poängsättningen behöver därför en översyn. 2021 gjorde vi om det.


Så här blir det 2024 vilket är oförändrat från 2023.


Om vi utgår ifrån att vi är 12 spelare vilket är något färre än genomsnittet de sista åren. När 12 spelare spelar blir det samma poängsättning som vårt klassiska upplägg; 5,4,3,2,1,1,1 etc.


För varje ytterligare spelare utöver 12 så blir en ytterligare två poängare utdelade.


Som exempel; 14 man ställer upp. Utdelade poäng blir då 5,4,3,2,2,2,1,1,1,1,1,1,1,1. Det innebär alltså att fler spelare kommer att få fler poäng och inte att vinnaren får ytterligare poäng.Vad händer då om vi är färre än tolv tänker nån nu. Det blir lite stökigare men då kommer färre poäng att delas ut som den övre matrisen visar. Den nedre matrisen visar hur extra poängen faller ut och vilka placeringar som får poäng.

POÄNGMATRIS, BETTER BALL, 2-MANNA SCRAMBLE & GREENSOME


PAR SPEL

Feedbacken har varit solklar när det gäller par spel. Det har varit för liten utdelning jämnfört med det individuella spelet. 2022 ökade vi på utdelningen eftersom tävligsformerna är mycket uppskattade.


Par spelet kom att ge ungefär 25% mer poäng totalt jämnfört med det individuella spelet. Vi gör inga ändringar här inför 2024.


Samma princip som i det individuella spelet kommer att gälla ifall vi är fler än 12 spelare (6 par i matrisen) och då kommer extrapoäng att utdelas. Är vi färre spelare än 12 så blir det färre poäng.


POÄNGMATRIS, MATCHCUP & MATCHSPEL


MATCH SPEL

2021 var den första säsongen vi hade Matchspel officiellt på schemat. Vi fortsätter självklart med det. Detta blir den fjärde säsongen.


Det blir samma upplägg som förra året där vinnarna får 3 poäng. Vinnaren i Final matchen får 4 poäng.


Eftersom det är en cup så är det ett antal som åker ut efter varje omgång. De som är utslagna spelar självklart också match och spelar om samma poäng.


Vad är då nytt för 2024? I år så kommer vi att styra upp vem som spelar mot vem i förväg. I första omgången så kommer Rankingen* för året att avgöra vem man spelar mot. Den som är högst rankad spelar mot den som är lägst rankad och så vidare.


I omgång två gör vi precis som under 2023. Vinnarna spelar vidare i trädet och förlorarna ifrån första omgången spelar mot varandra i samma del av trädet. I omgång tre så blir det av naturen fler förlorare. De som trillade ur i kvartsfinalen spelar mot varandra medan de som förlorade redan i åttondelen fortsätter att spela mot varandra. Sen fortsätter det så.


Stökigt? Njä. Det kanske kan framstå som det men det kommer att vara solklart, rättvist och enklare att för oss att sköta. 


Vad är mer nytt? Vi kommer att spela match deadlines istället för vid fasta tillfällen. Slutdatum för varje match omgång kommer att finnas på Schema sidan och på Match sidan. Match sidan kommer att se annorlunda ut 2024.


Detta innebär då att vi kommer ha fler Solo-omgångar i spelschemat. Man kan välja att spela sin match då eller vid ett annat tillfälle om man vill det. Det viktiga är att man spelat sin match innan slutdatumet. Om man bokar in sin match vid ett annat tillfälle än en måndag så får man komma överens INNAN matchen hur många hål man ska spela. Minimum är nio hål. Spelar man sin match samtidigt som en Solo-omgång spelar man de antal hål tävlingsledningen satt och omgången är främst en solo-omgång. Med andra ord, man kan alltså inte ge 4 meters puttar.


Vad händer om man inte lyckas få till en match innan deadline? Då blir det noll poäng till båda spelarna och den med lägst handicap räknas som vinnare i matchschemat. Kostsamt, så boka upp era matcher i god tid innan deadline.


Finalomgången spelas tillsammans i slutet av september. Kan man inte vara med på den så får man lämna WO. Då utgår 3 poäng till vinnaren och 1 poäng till den som lämnar WO. Finalomgången är den enda omgången som kommer att ha närmast hål och längsta drive.


Spela match under en Solo-omgång... Kan jag få 8 poäng då om jag vinner solo omgången? Ja, tekniskt sätt så har man säkrat 8 poäng men det kommer att redovisas som 5 solo poäng och 3 matchpoäng. Matcherna redovisas separat på match sidan. 


*Rankingen baseras på en mix av snittpoäng, hcp förändring, placering i ligan och på hur mycket man vunnit under förra året. 

HUSREGLER OCH ANNAT


ÖVRIGT

Asocialt uppträdande

Närvarande 

Närvaropoäng

Hole in One

Lika resultat

Spelavgift

God stämning är en självklarhet i Måndagsgolfen.

Intresse och engagemang är viktigt och när frågan ställdes så var en stor majoritet för att ställa ett minimi krav på närvaro. Det kan självklart finnas bra skäl för frånvaro och då beaktas det.

Det kan var så att man av olika anledningar behöver avvika innan rundan är färdigspelad. För att få närvaropoäng för omgången behöver man ha spelat ett antal hål. 

Hole in One ger några extra poäng. Det kan man vara värd eftersom man ändå måste köpa Champagne. Inget billigt bubbel, utan Champagne gäller.

Om spelare med samma handicap avslutar rundan med samma resultat, avgörs placering av resultatet de tre sista hålen. Därefter nästkommande tre hål och så vidare.

Spelavgift för att täcka admin och inköp av priser.

-1 poäng

50% närvaro

Hålat ut mer än 50% av de aviserade antal hålen för rundan 

5 poäng (max en gång per säsong)

Går det inte att skilja spelarna åt, så gäller Sten, Sax, Påse. Bäst av tre.

150 SEK